Witajcie !! Jak Wam mija pierwszy wolny weekend? Dzisiaj postanowiłam pokazać Wam jak w najprostszy sposób, jak można przygotować szwedzkie pierniczki pepparkakor.
Kate Gabor / kungahuset.se |
Gdy w ubiegłym roku szwedzki dwór królewski opublikował świąteczne pozdrowienia prosto z Haga Palace, nie mogłam oderwać wzroku od małej Estelle. Księżniczka przygotowywała wówczas te pyszne świąteczne pierniczki. Od razu wiedziałam, że kiedyś sama je zrobię. W tym roku miałam sporo czasu i na stornie allrecipes.pl znalazłam bardzo ciekawy i prosty przepis na te znakomite smakołyki.
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY7-7l9YjhGsfFiCsqXA5LyiNrGKpQyZqd3rnCApQNbuJ6Q_IfJ-6ztsHWFBLijKhqDxhGLwJD6eVxTOziX3Yq5mMX1mhQXLM5DbAHN8k0TVSeMSgYforMOomRUYSIdS7L6mlkE_FRkXA/s1600/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2014-12-21+162944.bmp.jpg)
Na początku podgrzewamy melasę, cukier i masło, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie powstałą masę odkładamy w chłodne miejsce, aby ostygła.
W dużej mieszamy wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, mielone goździki, sól i przyprawę do pierników. Formujemy zagłębienie w środku i wbijamy dwa jajka oraz ochłodzoną masę z melasy, cukru i masła. Mieszamy ciasto, aż powstanie z niego kula. Najlepiej użyć do tego miksera z odpowiednią końcówką (w kształcie haka). Ja uparłam się, że ugniotę ciasto ręcznie, naprawdę nie polecam, jest bardzo ciężko i zajmuje to dużo czasu. Oczywiście jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie można dosypać do niego mąki.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około dwie godziny do lodówki, aż zesztywnieje.
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
Ciasto wałujemy cienko, na wcześniej posypanej mąką powierzchni. Wreszcie nadchodzi czas na moją ulubioną część pieczenia świątecznych pepparkakor. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Następnie układamy je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez ok. 10 minut. Dokładnie do momentu, aż pierniczki zaczną się przypiekać na brzegach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHAFFYPuiqGNuEMKcZcO3MivKBlCbJDPe-zpKjHQNSci5vSmlR2lWXGPC7gRfTmjqvf9jmAuDyqrslhPvuwRc_gQR7CCPDNaKME1s1hlsSN91He3Vh0NJPu6muCIjmz4m4eiefxUcLps8/s1600/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2014-12-21+161938.bmp.jpg)
Pierniczki można posypać cukrem pudrem (ja tak zrobiłam i muszę powiedzieć, że smakują wyśmienicie), dla bardziej utalentowanych polecam lukier :)
Jeśli ktoś ma blisko z domu do Ikea, może kupić gotowe pepparkakor, jednak nic nie wynagrodzi tego wspaniałego zapachu, od razu czuje się zbliżające święta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFSnnGCN1jFDhNAxCkSSRSehKB3z6LkfbRXC3fK2pmIZiG33HN2gLA7xEyCz6VHAJTxNj3YDXCZmMa0_0iD8HqkTqmTnrhrUTuFV_SGJFl0t0yXsX0EuSPK-TFmkD4Oq3H48kCnzuQekk/s1600/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2014-12-21+162032.bmp.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGdlnF7rxT5HchdPXF9PFFzA4kwoxDKU_86XOW9B3IQM3UjY-FjD2Lr9VPne9-maXl_w7ibysjdjWmRPvsH71v82w1bYxW2UMgsrKewzHDxm6bEb9QHjhaVPMICv6-xVkCAJmFgsrYjgU/s1600/Zrzuty+ekranu.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguIGM2YjX1rEZnO6BitK-W1rtcj3Q331PvVAxx_c2UiONK6Teb1G1YvdPY6SaducfU5RjmV8XveW91RBw5kNZVmNSOGo59zLsAu8ZsUIZJszhJhgnaw75FPP4CWEn03r4-MYCCcVvuvLc/s1600/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2014-12-21+162419.bmp.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEGWBoCZtZi5IHp753f7O5crwydInRweycA0O3xW25msFDr4bKDkw1qr0kXsE4mhjZcE49yrKpxzGEIZ5q-lpQKLPZjITyVAelckx_3YrqFG7GOKwAzQEpxdBxy3NedMVOVZuoLttwVoE/s1600/Zrzuty+ekranu1.jpg)
300 g melasy (może być także syrop klonowy bądź w ostateczności miód)
220 g masła
200 g cukru
750 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki przyprawy do pierników
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY7-7l9YjhGsfFiCsqXA5LyiNrGKpQyZqd3rnCApQNbuJ6Q_IfJ-6ztsHWFBLijKhqDxhGLwJD6eVxTOziX3Yq5mMX1mhQXLM5DbAHN8k0TVSeMSgYforMOomRUYSIdS7L6mlkE_FRkXA/s1600/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2014-12-21+162944.bmp.jpg)
Na początku podgrzewamy melasę, cukier i masło, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie powstałą masę odkładamy w chłodne miejsce, aby ostygła.
W dużej mieszamy wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, mielone goździki, sól i przyprawę do pierników. Formujemy zagłębienie w środku i wbijamy dwa jajka oraz ochłodzoną masę z melasy, cukru i masła. Mieszamy ciasto, aż powstanie z niego kula. Najlepiej użyć do tego miksera z odpowiednią końcówką (w kształcie haka). Ja uparłam się, że ugniotę ciasto ręcznie, naprawdę nie polecam, jest bardzo ciężko i zajmuje to dużo czasu. Oczywiście jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie można dosypać do niego mąki.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około dwie godziny do lodówki, aż zesztywnieje.
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
Ciasto wałujemy cienko, na wcześniej posypanej mąką powierzchni. Wreszcie nadchodzi czas na moją ulubioną część pieczenia świątecznych pepparkakor. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Następnie układamy je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez ok. 10 minut. Dokładnie do momentu, aż pierniczki zaczną się przypiekać na brzegach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHAFFYPuiqGNuEMKcZcO3MivKBlCbJDPe-zpKjHQNSci5vSmlR2lWXGPC7gRfTmjqvf9jmAuDyqrslhPvuwRc_gQR7CCPDNaKME1s1hlsSN91He3Vh0NJPu6muCIjmz4m4eiefxUcLps8/s1600/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2014-12-21+161938.bmp.jpg)
Pierniczki można posypać cukrem pudrem (ja tak zrobiłam i muszę powiedzieć, że smakują wyśmienicie), dla bardziej utalentowanych polecam lukier :)
Jeśli ktoś ma blisko z domu do Ikea, może kupić gotowe pepparkakor, jednak nic nie wynagrodzi tego wspaniałego zapachu, od razu czuje się zbliżające święta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFSnnGCN1jFDhNAxCkSSRSehKB3z6LkfbRXC3fK2pmIZiG33HN2gLA7xEyCz6VHAJTxNj3YDXCZmMa0_0iD8HqkTqmTnrhrUTuFV_SGJFl0t0yXsX0EuSPK-TFmkD4Oq3H48kCnzuQekk/s1600/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2014-12-21+162032.bmp.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGdlnF7rxT5HchdPXF9PFFzA4kwoxDKU_86XOW9B3IQM3UjY-FjD2Lr9VPne9-maXl_w7ibysjdjWmRPvsH71v82w1bYxW2UMgsrKewzHDxm6bEb9QHjhaVPMICv6-xVkCAJmFgsrYjgU/s1600/Zrzuty+ekranu.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguIGM2YjX1rEZnO6BitK-W1rtcj3Q331PvVAxx_c2UiONK6Teb1G1YvdPY6SaducfU5RjmV8XveW91RBw5kNZVmNSOGo59zLsAu8ZsUIZJszhJhgnaw75FPP4CWEn03r4-MYCCcVvuvLc/s1600/Przechwytywanie+w+trybie+pe%C5%82noekranowym+2014-12-21+162419.bmp.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEGWBoCZtZi5IHp753f7O5crwydInRweycA0O3xW25msFDr4bKDkw1qr0kXsE4mhjZcE49yrKpxzGEIZ5q-lpQKLPZjITyVAelckx_3YrqFG7GOKwAzQEpxdBxy3NedMVOVZuoLttwVoE/s1600/Zrzuty+ekranu1.jpg)
Ale mi narobiłaś smaka! :D Ale mi musi pomóc mama, bo jak ja zacznę sama piec, to chołpa pójdzie z dymem :D
OdpowiedzUsuńJa kupiłam to ciasto na pierniczki w Ikei i wyszły świetne :) W smaku bardzo cynamonowe, odrobinę ciemniejsze od tych Twoich. Moim zdaniem to dobra opcja dla tych zapracowanych w święta, bo nie trzeba się na nabrudzić przy przygotowywaniu ciasta, ono bardzo łatwo się rozwałkowuje, a pieczenie pierniczków trwa 10 min, także łatwo, przyjemnie i pysznie!
OdpowiedzUsuńJa też wybitną kucharką nie jestem i dlatego w kuchni królową jest moja mama :) Ale chyba muszę zrobić te ciastek, tak smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńhttp://catherine-of-cambridge.blogspot.com/
musze sprobowac
OdpowiedzUsuńchciałabym jeszcze za pośrednictwem tego bloga złożyc naszej wspaniałej prowadzącej ten blog zdrowych wesołych rodzinnych Swiąt udanego Sylwestra a także podziękowac za to że jest z nami i wkłada dużo serca pracy i pasji w prowadzeniu tego bloga.wszystkiego dobrego.Delfina
OdpowiedzUsuńDziękuję, również życzę Wesołych Świąt :)
Usuńhttp://www.pudelek.pl/artykul/74513/3-letnia_ksiezniczka_estelle_ze_szwecji_ubiera_choinke_zdjecia/#poll_7
OdpowiedzUsuńJa piekłam pierniczki z tradcyjnego przepisu, może za rok się skuszę na szwedzką wersję.
OdpowiedzUsuń